Někdo tvrdí, že je nejlépe je nechat v sáčku. Inu, v dnešní době, kdy jsou sáčky zevnitř pokryty velmi jemným hliníkemby to stačit mohlo a mělo. Když jsou navíc vzduchotěsně uzavíratelné, takovým tím umělým zipem, proč ne.
Jenže, hm, ta estetika. To pohodlí. A tak se vyrábí spousta druhů kořenek. Toto zboží koupíte naprosto všude v domácích potřebách. A jaké vybrat?
Rozumný člověk nebere průhledné, a už vůbec ne umělou hmotu. Ne ani tak kvůli ekologii, ale žežádnému koření světlo neprospívá. Je radši ukryto ve tmě. Sice dovnitř neuvidíte, ale přesto raději volte tmavý materiál. A raději sklo. Je sice těžší, náchylnější na rozbití, ale máte jistotu, že nevylučuje nic, co by bylo zdraví škodlivé. Takových umělých hmot je spousta, takže…
V každém případě je dobré, ba vynikající, když jde kořenka vzduchotěsně uzavřít. Tím nyní nemíním kořenky na stole v restauraci, tam se většinou sůl a pepř spotřebuje tak rychle, že nemá čas ani své aroma ztratit. Ale právě u pepře je to dost důležité a gurmet rozhodně čerstvý pepř pozná. Takže pozná i ten zvětralý, který už dávno nemá ani vůni, ani chuť, a ano, i požadovanou sílu. Gurmeti proto „oblibují“ mlýnky, kterým si na potravinu pepř namelou úplně čerstvý,
Takže kořenky se vzduchotěsným víčkem.
Dlužno podotknout, že hovoříme o kořenkách na všechno koření. Tedy nejen sůl a pepř. Ale i papriku, chili, mletý česnek, tedy hlavně to koření, kde je jeho aroma skutečně důležité.
Samozřejmě, že kořenky, které máte na stole mohou být jakékoli, pokud v něm například pepř spotřebováváte rychle. Ale kořenky k dlouhodobějšímu skladování musí být jiné.
Nás starý kuchař odmítal všechny možné a všechno koření dával do skleněných lahví se zabroušeným víčkem. Používají se v lékárnách. Nic mu nevadilo jejich trochu problematické skladování a manipulace. A já se domnívám, že to bylo skladování přesto nejlepší.